september 27, 2015

De Tien Gouden Regels van een huisartsenpraktijk

Samen met de bouwadviesgroep-LHV geven wij zowel bij nieuwbouw als bij verbouw van praktijkruimten en eerstelijnscentra deskundig en onafhankelijk advies op maat. Adequaat antwoord op een telefonisch gestelde eenvoudige vraag; uitgebreide projectadvisering, compleet met adviesplattegronden op schaal, op maat opgestelde programma’s van eisen, beoordelingen van begrotingen en bestekken; of advies bij bouwfysische problemen zoals geluidsoverlast of ventilatie. Bij nieuwbouw of verbouw van een praktijk is het van belang dat u er als arts met de assistentie, AIOS, praktijkondersteuners, Hidha’s en niet te vergeten de patiënten prettig en efficiënt kunt werken en verblijven.

De Tien Gouden Regels van de bouwadviesgroep-LHV belichten de belangrijkste kenmerken van een goed ontworpen huisartsenpraktijk.

regel1
De plattegrond van de praktijk is een weerspiegeling van de organisatie van de praktijk.

De wijze van werken en van samenwerken moet af te lezen zijn in de plattegrond; zoals de relaties van ruimten of juist de scheiding tussen ruimten, de looplijnen en het gebruik van ruimten en verkeersgebied.

regel2
Er is een duidelijk onderscheid tussen de publieke zone (‘onrust’) en de werkerszone (‘rust’). 
De entree, de hal voor de balie en de wachtruimte voor patiënten zijn gescheiden van het verkeers- en werkgebied voor de medewerkers.

regel3
De looplijnen in de praktijk zijn functioneel en garanderen rust.

In een praktijk met een rustig patroon van looplijnen hoeven artsen niet langs de balie of de entree om patiënten op te halen.

regel4
Er is aandacht voor de privacy van patiënten en werkers.
De balie is zo gelegen en vormgegeven dat gesprekken tussen patiënt en assistentie niet te volgen zijn in de wachtruimte.

regel5
De praktijk is functioneel.
Maat en indeling van alle ruimten afzonderlijk zijn zorgvuldig vastgesteld met een juiste plaatsing van deuren, ramen, wasbak, vast en los meubilair, stopcontacten en verlichting. De logistiek van het geheel is weloverwogen.

regel6
Patiënten en werkers vinden de sfeer van de praktijk prettig.
Bij het ontwerpen wordt zorgvuldig aandacht besteed aan zaken als vormgeving, materiaal- en kleurtoepassing, daglichttoetreding en verlichting.

regel7
De praktijk is goed toegankelijk voor iedereen.

Ouders met kinderwagens, visueel gehandicapten, mensen in een rolstoel, etc. komen gemakkelijk binnen en kunnen zich in het gebouw goed verplaatsen.

regel8
De praktijk is kostenbewust ontworpen.
Kostenbewust heeft onder andere betrekking op de investeringskosten (gunstige verhouding tussen bruto en netto-oppervlakte), de efficiency van het ontwerp, onderhoudskosten en energielasten (duurzaam/energiezuinig).

regel9
De praktijk is ontworpen conform de geldende weten regelgeving.
Bij het ontwerp is erop toegezien dat de eisen uit onder meer het Bouwbesluit, de Woningwet, de Wet Arbo en de Algemene Maatregelen van Bestuur zijn gerespecteerd.

regel10
De praktijk voldoet aan de extra eisen van de LHV.

De LHV stelt hogere eisen aan geluidsisolatie, duurzaamheid (onderhoudsvriendelijke materialen), daglicht, spuiventilatie, hygiëne en kwaliteits- en prestatie-eisen voor bijvoorbeeld binnenwanden, sanitair en hang- en sluitwerk.

Post Details

Category

Kennis

Tags

, ,

Date

september 27, 2015

Author

admin

Recente reacties

    Categorieën